loading...
علوم بلاگ|گروه درسی علوم تجربی شهرستان کوهبنان
تبلیغات

محمدعلی هادیزاده بازدید : 539 سه شنبه 11 آذر 1393 نظرات (1)

گوش شامل سه قسمت بیرونی، میانى و درونى است.

گوش بیرونى
لاله‌گوش

در اغلب حیوانات متحرک است و به طرف منبع صوتى متمایل مى‌شود ولى در انسان ثابت است و با حرکت سر به طرف منبع صوتى متوجه مى‌گردد. لاله گوش انسان در حقیقت سه نقش عمده بر عهده دارد که عبارتند از: جمع‌آورى امواج صوتی، هدایت آنها به مجراى شنوایی، تشخیص جهت آنها، به‌گونه‌اى که اگر چین‌خوردگى‌هاى لاله گوش را از موم پر کنند میزان شنوایى و هم‌چنین قدرت تشخیص جهت صوت در انسان کاهش مى‌یابد. دو لاله گوش در انسان طورى قرار گرفته‌اند که از برگشت صداى خود انسان جلوگیرى مى‌کنند. ضمناً چون گوش‌ها در دو طرف سر واقع شده‌اند، اختلاف زمانى که در درک صدا به‌وسیله دو گوش به‌وجود مى‌آید منجر به تشخیص جهت آن مى‌گردد. بنابر این امواج صوتى به‌وسیلهٔ لاله گوش و چین‌خوردگى‌هاى آن جمع‌آورى مى‌شوند و از طریق مجراى شنوایى پردهٔ صماخ را متأثر مى‌سازند.
مجراى شنوایى

این مجرا لوله‌اى شکل و به‌طول ۲ تا ۳ سانتى‌متر است و ارتعاشات صوتى از طریق آن به پردهٔ صماخ، که در انتهاى آن قرار دارد مى‌رسند.
پردهٔ صماخ

طبل گوش یا پردهٔ صماخ غشایى است که به‌وسیله اصوات با فرکانس‌هاى متفاوت ”صداهاى قابل شنیدن“ مرتعش مى‌شود و چون میزان کشش آن در مرکز و کناره‌هاى آن فرق مى‌کند، قسمت‌هاى مختلف آن به‌وسیله فرکانس‌هاى معین ولى متفاوت مرتعش مى‌گردند. اصوات زیر قسمت‌هاى مرکزى و اصوات بم کناره‌هاى پردهٔ صماخ را به ارتعاش در مى‌آورند.
گوش میانى

این قسمت از گوش، محفظه‌اى استخوانى است که به‌وسیلهٔ دو دریچهٔ بیضى و گرد از گوش داخلی، و به‌وسیلهٔ پردهٔ صماخ از گوش خارجى جدا مى‌شود و نیز از طریق مجرایى به نام شیپور اوستاش این است که فشار دو طرف پرده صماخ را متعادل مى‌سازد. ارتعاشات صوتى از طریق گوش خارجى به گوش میانى مى‌رسد و از آنجا به گوش داخلى منتقل مى‌شود. گوش میانى ضمن عمل انتقال صوت، عمل تخفیف‌کنندهٔ ارتعاشات شدید صوتى را نیز انجام مى‌دهد ولى هرگاه شدت صوت از حد معینى تجاوز کند گوش داخلى صدمه خواهد دید.
گوش داخلى

گوش داخلى به علت داشتن پیچ و خم‌هاى آن به ”لابیرنت“ موسوم شده است و عمل آن از نظر شنوایى این است که ارتعاشات صوتى را به یاخته‌هاى شنوایى برساند و آنها را به تکانه‌هاى عصبى تبدیل کند. گوش داخلى شامل سه بخش دهلیز، مجارى نیم‌دایره، حلزون مى‌باشد. دهلیز و مجارى نیم‌دایره مخصوص عمل تعادل و حلزون ویژه عمل شنوایى است.
گوش داخلی از تعدادی حفره استخوانی به نام دالان یا لابیرنت استخوانی تشکیل شده که کیسه ها و مجاری غشایی به نام لابیرنت غشایی درون این حفرات قرار می گیرند.

این حفره های استخوانی حاوی مایع شفافی به نام پری لنف است که از نظر ترکیب یونی شبیه مایع خارج سلولی است ولی نسبت به آن پروتئین کمتری دارد. درون لابیرنت استخوانی،‌ کیسه ها و مجاری ای به نام لابیرنت غشایی قرار دارد. لابیرنت غشایی درون پری لنف غوطه ور است و بنابراین مایع پری لنف بین لابیرنت استخوانی و غشایی قرار می گیرد.

لابیرنت غشایی یک سیستم متوالی از مجاری و کیسه ها است که درون لابیرنت استخوانی قرار دارد و درون آنها با اندولنف پر شده است. این بخش حاوی دو کیسه (اوتریکل و ساکول) و چهار مجرا (سه مجرای نیمدایره ای و مجرای حلزونی) است.

ساختمان های گوش داخلی اطلاعات مربوط به شنوایی و تعادل را به مغز می رسانند. مجرای حلزونی عضو شنوایی است و مجرای نیمدایره ای، اوتریکول و ساکول اعضای تعادلی هستند.

محمدعلی هادیزاده بازدید : 167 سه شنبه 11 آذر 1393 نظرات (0)

اپیدرم یا روپوست

لایه بیرونی پوست اپیدرم نام دارد. در قسمت قاعده ای این لایه سلول ها به طور مداوم در حال تقسیم و تکثیر هستند و سلول های تازه ای می سازند که خود به وسیله سلول های تازه تر به بالا و به سطح پوست رانده می شوند و به لایه کراتینی که سطحی ترین قسمت پوست است تبدیل شده و تدریجاً ریزش می کنند.

درم یا پوست میانی

این لایه در زیر اپیدرم قرار داشته و از آن ضخیم تر است. درم یا میان پوست عمدتا حاوی رشته های الاستین و کلاژن است. همچنین حاوی عروق خونی، اعصاب، ارگانهای حسی، غده های سباسه، غدد عرق و فولیکول مو است.

ساب کوتیس یا زیرپوست

این لایه در قسمت زیرین درم قرار دارد و حاوی سلول های چربی است.

ضخامت پوست

ضخامت پوست بین ۱ تا ۴ میلی متر است که در نقاط مختلف بدن متفاوت است. اپیدرم معمولا نازک است و در پوست پلک نازکتر از جاهای دیگر می باشد و تقریبا ۰٫۱ میلی متر ضخامت دارد. در مناطقی چون کف دست و پا این لایه ضخیم تر و حدود ۱ میلی متر است. درم حدود ۲۰ برابر ضخیم تر از اپیدرم است و در ناحیه پشت تقریبا ۴-۳ میلی متر ضخامت دارد. لایه زیر پوست نیز دارای ضخامت های متفاوت است و در قسمت ران و شکم ضخیم تر و در ناحیه صورت کم ضخامت تر است.

عملکرد پوست

پوست دارای عملکردهای زیر است :

– محافظت کننده

– منتقل کننده حس

– تنظیم کننده حرارت بدن

– تولید ویتامین D

– دارای نقش در رفتارهای اجتماعی فرد

پوست سبب محافظت بدن در برابر آسیب های مکانیکی، سایش و فشار می شود. لایه خاجی پوست از کراتین فشرده است که در برابر سموم شیمیایی و اسیدها مقاومت می کند و همچنین در برابر اثرات اشعه ماورای بنفش خورشید و عوامل عفونت زا مثل باکتریها و قارچ ها از خود مقاومت نشان می دهد. عمل مهم دیگر پوست ممانعت از هدر رفتن آب بدن است. همچنین لایه درم حاوی رشته های عصبی است که حس هایی چون لمس، فشار، درد و حرارت را منتقل می کند. تنظیم حرارت بدن یکی از نقش های دیگر پوست است. با تبخیر آب از سطح پوست و تعریق، دمای بدن کاهش می یابد و همچنین تغییر در میزان جریان خون داخل پوست باعث تغییر دمای بدن می گردد. تولید ویتامین D در پوست با قرار گرفتن در برابر نور خورشید صورت می گیرد. این ویتامین برای تنظیم مقدار کلسیم و رشد استخوانی ضروری است همچنین پوست از طریق رنگ، قوام و بوی خود، پیام ها ی اجتماعی، هیجانی و جنسی را منتقل می کند.

لایه اپیدرم

این لایه تقریبا از ۱۵ تا ۲۰ طبقه سلولی که به صورت فشرده روی هم قرار گرفته اند تشکیل شده است. اکثر این سلول ها یا کراتینوسیت و یا سلول های سنگفرشی هستند و هر کدام چند هزارم میلیمتر اندازه دارند. همانطور که در شکل دیده می شود تحتانی ترین لایه سلولی لایه بازال یا پایه ای نام دارد. در این لایه است که سلول های تازه اپیدرم ساخته می شوند. این سلول ها به سمت بالا رانده شده و می ریزند.

این امر یک فرآیند مداوم است و بنابراین در هر لحظه پوست ما در حال بازسازی و تازه شدن است. در مسیر حرکت خود این سلول ها کم کم زنده بودن خود را از دست می دهند آب آنها کمتر می شود و حالت خشک و مسطح پیدا می کنندو وقتی که به سطحی ترین موقعیت برسند مرده اند.

کراتینوسیت ها که خارجی ترین لایه اپیدرم یا طبقه شاخی را تشکیل می دهند. سلول های مرده ای هستند که حاوی مقادیر زیادی پروتئین موسوم به کراتین می باشند. از زمان تشکیل یک سلول تازه در لایه بازال تا ریزش ان از سطح پوست در حدود ۲۸ روز طول می کشد لایه کراتینی از سلول های به هم فشرده تشکیل شده و خاصیت محافظت کننده دارد.

سایر سلولهای اپیدرم، سلول های لانگرهانس و ملانوسیت

علاوه بر کراتینوسیت ها سلول های دیگری در اپیدرم وجود دارند. از جمله سلول های لانگرهانس که در سیستم ایمنی بدن نقش داشته و سلول های ملانوسیت که رنگدانه های پوست موسوم به ملانین را تولید می کنند. ملانین تولید شده به داخل کراتینوسیت ها رانده می شود. در حدود یک دهم سلول های لایه بازال را ملانوسیت ها تشکیل می دهند. اختلاف رنگ پوست در افراد مختلف و نژادهای گوناگون بیشتر به خاطر مقادیر متفاوت ملانین در پوست آنهاست. نور خورشید باعث تحریک پوست برای تولید ملانین می شود.

درم یا میان پوست

درم در زیر اپیدرم قرار دارد و از نوعی ماده بی شکل که به منزله سیمانی برای پر کردن فضای بین سلول ها عمل می کند تشکیل شده است. در لابلای این ماده بی شکل عناصر زیر قرار دارند :

– سلول های درم

– رشته های کلاژن و الاستین

– عروق خونی

– عصب ها و ارگان های حسی

– غدد سبابه

– موها

– غدد عرق

سلول های اصلی درم شامل فیبروبلاست ها هستند که رشته های کلاژن و ماده بین سلولی را تولید می کنند. سایر سلول های درم شامل لکوسیت ها هستند که مسئول دفاع بر علیه عفونت ها می باشند.

کلاژن و الاستین پروتئین هایی به صورت فیبر می باشند که قدرت و خاصیت ارتجاعی پوست را سبب می شوند. در صورت اسیب دیدن این رشته ها مثلا در سنین پیری یا تماس زیاد با آفتاب پوست شل شده و خاصیت ارتجاعی آن کم می شود و نازک و چروکیده می گردد.

غدد سبابه به فولیکول مو اتصال دارند و ترشحات آنها از راه مجرای باریکی به داخل فولیکول می ریزد. این غدد ماده ای چرب به نام سبوم ترشح می کنند که به سطح پوست رسیده و آن را با یک لایه روغنی می پوشاند.

مو

در تمام نقاط پوست بدن غیر از کف دست و پا بخش قرمز رنگ لب ها پوست روی بند انگشتان و قسمت هایی از اندام تناسلی موها وجود دارند. مو از یک مجرای طولی در درون پوست به نام فولیکول خارج رشد می کند.

قسمت طولی مو که از درم رشد کرده و از سطح پوست خارج می شود تنه مو نامیده می شود. در انتهای تحتانی فولیکول برجستگی وجود دارد که سلول های ریشه مو در آن قرار دارد. این سلول ها قابلیت زیادی برای تقسیم دارند. با تقسیم شدن این ها سلول های تازه تشکیل شده به صورت عمودی قرار گرفته و به طرف بالا حرکت می کنند و بدین ترتیب مو بلند می شود. با حرکت این سلول ها به طرف بالا مانند آنچه در مورد پوست اتفاق می افتد این سلول ها نیز می میرند و بنابراین قسمت بالایی مو که از سطح پوست بیرون آمده است متشکل از سلول های کراتینی مرده است. ماده اصلی این قسمت به نام کراتین سخت موسوم است که ترکیب شیمیایی آن با کراتین لایه شاخی پوست تفاوت دارد. عضلات ظریفی به مو اتصال دارند که انقباض آنها سبب سیخ شدن موها می گردد.

این لایه به منزله محافظی برای ارگان های داخلی عمل می کند. همچنین لایه ای درمقابل نفوذ سرماست. بعلاوه منبع مهم ذخیره انرژی بدن است. مقدار و توزیع چربی تا حدود زیادی بستگی به عوامل ارثی، تغذیه و فعالیت بدنی دارد. دستجات چربی به وسیله حایل های سختی از جنس رشته های کلاژن از هم مجزا می شوند .

محمدعلی هادیزاده بازدید : 615 سه شنبه 11 آذر 1393 نظرات (0)

 حس چشایی، به کمک حس بویایی، به ما کمک می‌کند تا از خوردن انواع غذاها و نوشیدنی‌های خوب لذت ببریم. این حس ناشی از کار صدها جوانه‌ی چشایی است که اغلب روی زبان قرار گرفته‌اند. حدود ٢٠٠٠ جوانه‌ی چشایی در روی زبان، حفره‌ی دهان، اپیگلوت و بخش بالایی مری قرار دارند. بیش تر جوانه‌های چشایی در برجستگی‌های کاسه‌ای شکل در مخاط زبان قرار دارند.
جوانه‌های چشایی ۴٠ میلی‌متر ضخامت و ٨٠ میلی‌متر بلندی دارند. در کودکی و نوجوانی، هر برجستگی کاسه‌ای حدود ٢۵٠ جوانه‌ی چشایی را در خود دارد در حالی که در بزرگسالی این تعداد به ٨٠ عدد می‌رسد. هر جوانه‌ی چشایی ٣٠ تا ٨٠ سلول گیرنده حسی دارد. جوانه‌های چشایی از سلول‌های نگه دارنده، سلول‌های قاعده‌ای و سلول‌های حسی درست شده‌اند و مرتباً بازسازی می‌شوند. گیرنده‌های چشایی رشته‌های عصبی خاصی ندارند. ولی با رشته‌های عصبی زبان، ارتباط برقرار می کنند.

جوانه‌ی چشایی به صورت حفره ای است که توسط سوراخی به نام روزنه‌ی چشایی به سطح زبان باز می‌شود. مایعات حاوی موادی که مزه‌شان تشخیص داده می‌شود از روی این روزنه‌ها جریان می‌یابند و بخش بالایی سلول‌های حسی را می‌شویند این عمل سبب تحریک این سلول ها می شود. سلول‌های چشایی نوعی گیرنده‌حسی شیمیایی اند.

ما فقط ۴ مزه را می‌توانیم تشخیص دهیم: شیرینی، ترشی، تلخی و شوری. ترکیب چهار مزه‌ی فوق محدوده‌ی وسیعی از مزه‌ها را شامل می‌شود. مزه‌های گوناگون توسط گیرنده‌های مختلفی دریافت می‌شود که در روی سطح زبان توزیع نامتناسبی دارند. مواد شیرین در نوک زبان، مواد شور و ترش در کناره‌های زبان و مواد تلخ در قاعده‌ی زبان حس می‌شوند. با تعامل حس‌های چشایی و بویایی، تشخیص طعم و مزه‌ی مواد دقیق‌تر صورت می‌گیرد. وقتی بینی می گیردـ به عنوان مثال در سرماخوردگی دیگر قادر به بوییدن نیستیم در چنین حالتی مزه غذاها نیز به خوبی احساس نمی شود.

محمدعلی هادیزاده بازدید : 143 شنبه 10 آبان 1393 نظرات (0)

 

سلامت روان، حالت روانی ما را توصیف می کند -این که احساسات ما چگونه است و چه قدر می توانیم روز به روز با زندگی مان کنار بیاییم. سلامت روان ما می تواند روز به روز، ماه به ماه و یا سال به سال تغییر کند. اگر شما سلامت روان خوبی داشته باشید قادرید احساس اعتماد به نفس نسبی داشته باشید -برای خودتان ارزش قایل باشید، خودتان را قبول داشته باشید و درباره خودتان با استانداردهای واقع بینانه و معقول قضاوت کنید. طیفی از احساسات داشته باشید و این احساسات را ابراز کنید...

سلامت روان، حالت روانی ما را توصیف می کند -این که احساسات ما چگونه است و چه قدر می توانیم روز به روز با زندگی مان کنار بیاییم. سلامت روان ما می تواند روز به روز، ماه به ماه و یا سال به سال تغییر کند.

اگر شما سلامت روان خوبی داشته باشید قادرید:

احساس اعتماد به نفس نسبی داشته باشید -برای خودتان ارزش قایل باشید، خودتان را قبول داشته باشید و درباره خودتان با استانداردهای واقع بینانه و معقول قضاوت کنید.

طیفی از احساسات داشته باشید و این احساسات را ابراز کنید.

نسبت به جهان اطرافتان احساس تعهد کنید و با آن مشغول باشید -شما می توانید روابط مثبتی با افراد دیگر ایجاد کنید و این روابط را حفظ کنید و احساس کنید می توانید به جامعه ای که در آن زندگی می کنید کمک کنید.

زندگی و کار مولد داشته باشید.

با استرس های روزانه زندگی مقابله کنید و عدم قطعیت ها و زمان های تغییرات را مدیریت کنید.

 برای همه ما مواقعی پیش می آید که سلامت روان کمی داریم- هنگامی که احساس غم یا استرس می کنیم و مقابله با آنها را سخت می یابیم. به عنوان مثال، مواقعی  بابت «از دست دادن ها» رنج می کشیم: تجربه تنها شدن و یا داشتن مشکل در روابط از آن جمله است. یا در مورد کار و یا پول نگرانیم. گاهی اوقات هم بدون دلیل روشنی از ضعف سلامت روان رنج می بریم.

اما برخی از عوامل وجود دارند که می توانند باعث شوند فرد مقابل تجربه دوره های سلامت روان ضعیف، آسیب پذیرتر باشد.

به عنوان نمونه اگر فرد این تجربیات را از سر گذرانده باشد، آسیب پذیرتر می شود:

مورد سوء استفاده واقع شدن در دوران کودکی، تروما، مورد خشونت و یا بی توجهی قرار گرفتن

انزوای اجتماعی، تنهایی یا تبعیض

بی خانمانی و یا سرپناه پستی داشتن

شرایط بیماری فیزیکی طولانی مدت

نقطه ضعف از لحاظ اجتماعی، فقرو یا بدهی

بیکاری

مراقبت از یکی از اعضای خانواده یا دوستان

ترومای عمیق هنگام بزرگسالی، از جمله جنگیدن در ارتش، تصادف جدی کردن و یاقربانی یک جرم خشونت بار شدن

مشکلات سلامت روحی و روانی

اگر مدتی طولانی است که سلامت روان پایینی را تجربه می کنید بیشتر احتمال دارد برایتان مشکل سلامت روان ایجاد شود.

اگر در حال حاضر یک مشکل سلامت روان، به عنوان مثال افسردگی یا اضطراب دارید، بیشتر احتمال دارد در مقایسه با کسی که این مشکل را ندارد دوره های سلامت روان کمتری را تجربه کنید. با این حال، باز هم می توانید از دوره های سلامت خوبی برخوردار شوید. تا جایی که قادر باشید وضعیتتان و زندگی تان را مدیریت کنید بدون این که مشکلتان برایتان تبدیل به ناخوشی شود.

محمدعلی هادیزاده بازدید : 331 جمعه 21 شهریور 1393 نظرات (0)

به طور کلی نوع درمان سرطان به حالت و پیشرفت سرطان بستگی دارد. همچنین به این بستگی دارد که آیا امکان معالجه و از بین بردن علایم آن هست یا نه.

درمان سرطان معمولاً یک درمان ترکیبی است ک شامل پرتو درمانی و شیمی درمانی می شود. تومورهای بدخیم را می توان با جراحی و رادیوتراپی (پرتو درمانی) درمان کرد. جراحی شامل برداشتن فیزیکی غده است. برای برخی از انواع سرطان ها مانند سرطان حنجره، پرتودرمانی بر جراحی ترجیح دارد. پرتو درمانی عبارت است از قرار دادن سلول های تومور در معرض پرتوهای یونیزه کننده که به مواد ژنتیکی درون تومورآسیب می رساند و از رشد و تکثیر آنها جلوگیری می کند.

Image

پرتو درمانی عبارت است از قرار دادن سلول های تومور در معرض پرتوهای یونیزه کننده

شیمی درمانی شامل تجویز دارو های خوراکی داخل عضلانی و داخل رگی است. این داروها به گونه ای هستند که با حداقل آسیب به بافت های سالم، سلول های سرطانی را ریشه کن یا رشد آنها را متوقف می کنند. اما برخی از انواع لوسمی (سرطان خون) تا حد بسیار زیادی به شیمی درمانی حساسند.

تومورهایی که در اندام های وابسته به هورمون نظیر سینه و غدد پروستات ظاهر می شوند را می توان با هورمون درمانی معالجه کرد. این روش درمان شامل استفاده از داروهایی است که عملکرد هورمون ها را تحت تأثیر قرار می دهند.

البته بهترین راه مبارزه با سرطان بعد از پیشگیری، تشخیص زودرس است. یکی از متخصصان آمریکایی می گوید: "ما می دانیم تومورهای کوچک را می توان با آسانی بیشتری درمان کرد. مشکل واقعی وقتی ایجاد می شود که سرطان به اعضای دیگر منتشر می شود.

یکی دیگر از متخصصان می گوید: "خبر خوش این است که، بیش از 90 درصد بیماران با کمک درمان های مرسوم مانند جراحی و پرتودرمانی و شیمی درمانی معالجه می شوند. به شرط این که سرطان آنها در مراحل اولیه یعنی زمانی که هنوز در عضو اولیه متمرکز است و به اعضای دیگر سرایت نکرده، تشخیص داده شود".

محمدعلی هادیزاده بازدید : 162 دوشنبه 17 شهریور 1393 نظرات (0)

سردرد يكی از شايع ترين شكايت ها در جامعه امروزي است. به طوري كه 99 درصد افراد، دست كم يك بار سردرد را در طول زندگي خود تجربه مي كنند. ممكن است سردرد از اهميت پزشكي اندكي برخوردار باشد يا بالعكس، نشانه اي از يك بيماري تهديد كننده زندگي باشد.

سردرد

علت سردرد تحريك گيرنده هاي حساس به درد در بافت هاي اطراف سر، گردن و درون جمجمه است كه مي توان با مصرف داروهاي مسكن به طور گذرا اين گيرنده ها را مهار كرده و احساس سردرد را از بين برد.

اكثر سردردها بدون وجود بيماري زمينه اي رخ مي دهند كه اين سردردها را سردردهاي اوليه مي نامند و شامل ميگرن، سردرد خوشه اي و سردرد ششي هستند. سردردهاي ثانويه با اين كه نادرند ولي چون نشان دهنده يك بيماري زمينه اي هستند، بايد تحت بررسي هاي تشخيصي قرار بگيرند.

مواردي كه در تشخيص نوع سردرد مورد توجه قرار مي گيرند شامل اين موارد هستند:

سن فرد، جنس فرد، تاريخ شروع سردرد، محل احساس درد، ساعت پيدايش درد در طي روز، كيفيت درد، طول مدت درد، عواملي كه تسكين دهنده سردرد هستند، علايم همراه سردرد مثل حالت تهوع، استفراغ، تاري ديد و ...، سابقه مشخصي و خانوادگي و سابقه مصرف داروها

در موارد زير سردردها نياز به توجه بيشتر و مراجعه به پزشك دارند:

-سردرد با شروع ناگهاني

-پيدايش سردرد در فرد بالاي 50 سال و بدون سابقه قبلي سردرد

-افزايش دفعات و شدت سردرد در فرد با سابقه قبلي سردرد

-سردردي كه با سرفه و فعاليت آغاز مي شود

-سردرد همراه با تشنج و فراموشي

-سردرد همراه با استفراغ مقاوم

-سردرد همراه با اختلالات غددي

-سردرد همراه با تب، بي حالي عمومي و سفتي گردن

-سردرد در فرد با سابقه سرطان در جايي از بدن

-سردرد در فرد مبتلا به ايدز

محمدعلی هادیزاده بازدید : 156 جمعه 14 شهریور 1393 نظرات (0)

http://020.ir/images/stories/weather/lighta.jpg

حالت منفی بودن، وضعیت در حال استراحت و طبیعی سلول های شما است. این امر هم به اندکی عدم تعادل بین یون های پتاسیم و سدیم داخل و خارج سلول مربوط است و این عدم تعادل زمینه ای را برای ظرفیت الکتریکی شما ایجاد می کند. غشاهای سلولی شما اغلب به عنوان دروازه سدیم- پتاسیم عمل می کند. این امر هم مکانیسم خیلی پیچیده ای دارد. اما توضیح ساده ای که درباره این دروازه ها و این که آنها چگونه بارهای الکتریکی تولید می کنند وجود دارد این است:

در زمان استراحت، سلول های شما یون های پتاسیم بیشتری نسبت به یون های سدیم دارند و یون های سدیم بیشتری در خارج سلول وجود دارد. یون های پتاسیم منفی هستند. بنابراین داخل یک سلول کمی بار منفی دارد. یون های سدیم مثبت هستند. بنابراین منطقه ای که بلافاصله در خارج غشای سلولی است مثبت است. در اینجا تفاوت بار به قدر کافی قوی وجود ندارد تا برق تولید کند. اگرچه این حالت استراحت است.

موقعی که بدن به فرستادن پیام از یک نقطه به نقطه دیگر نیاز دارد، دروازه ای را باز می کند. موقعی که دروازه غشا باز می شود، یون های سدیم و پتاسیم آزادانه به داخل و خارج سلول حرکت می کنند. یون های پتاسیم با بار منفی سلول را ترک می کنند و جذب مثبت خارج غشای سلول می شوند و یون های سدیم با بار مثبت وارد آن می شوند و به جانب بار منفی حرکت می کنند. نتیجه تعویض غلظت دو نوع یون و عوض شدن سریع جریان بار است. این وضعیت مثل تعویض بین یک و صفر است. این تلنگر بین مثبت و منفی یک ضربه الکتریکی ایجاد می کند. این امر باعث ضربه زدن به دروازه سلول بعدی می شود تا باز شود و بار دیگری را ایجاد کند و همین طور ادامه می یابد. در این مسیر، به عنوان مثال یک انتقال الکتریکی از یک عصب در انگشت پای شما به بخشی از مغزتان که درد را حس می کند انجام می گیرد.

از آن جایی که همه چیز به سیگنال های الکتریکی وابسته است، هر نوع اختلالی در سیستم الکتریکی بدن یک مشکل واقعی است. موقعی که شما یک شوک الکتریکی دریافت می کنید، کارکرد عادی سیستم بدن دچار وقفه می شود. یک شوک در سطح رعد و برق می تواند باعث توقف کار سیستم بدنتان شود. فرایند الکتریکی بدنتان دیگر نمی تواند کار کند یا بدن ممکن است با مشکلات دیگری مواجه شود. مثل تپش قلب، فقدان جریان خون به قلب که ضربان قلب را مختل می کند و موجب می شود که بخش های دیگر قلب شروع به ارسال تکان هایی کنند. همین است که بعضی وقت ها موجب می شود افرادی از بیماری عروق کرونر و یا باریک شدن شریان ها بمیرند. اگر قلب به طور دایمی منقبض شود، هرگز در حالت یک انقباض کامل قرار نمی گیرد و خون کافی به بقیه بدن نمی رود و این امر به از دست دادن اکسیژن و حمله قلبی احتمالی منجر می شود.

لازم به ذکر است که بدن انسان تنها می تواند بین ده تا صد میلی وات تولید کند. لامپ اشعه کاتدی حدود 25000 ولت برای ایجاد تصویر در تلویزیون نیاز دارد.

محمدعلی هادیزاده بازدید : 203 پنجشنبه 30 مرداد 1393 نظرات (0)

وارسی پاها در نوروپاتی

نوروپاتی یک اصطلاح پزشکی برای آسیب به عصب است. نوروپاتی یک عارضه شایع دیابت نوع یک و دو است. تا 26 درصد افراد با دیابت نوع یک و دو شواهد آسیب عصب در زمان تشخیص دیابت دارند. یک نوع کلی (گسترده) نوروپاتی که پلی نوروپاتی نام دارد، شایع ترین نوع آسیب به عصب در دیابت است. سایر انواع نوروپاتی نیز می توانند افراد دیابتی را درگیر کند. علایم و نشانه های آسیب به عصب در دیابت شامل از دست دادن حس و/ یا درد سوزنی در پا است. تشخیص زود هنگام دیابت و کنترل دقیق سطوح قند خون ممکن است خطر ایجاد آسیب به عصب در دیابت را کاهش دهد. درمان هایی برای آسیب به عصب در دیابت در دسترس است و شامل موارد زیادی است از جمله: کنترل سطوح قند خون، پیشگیری از صدمه رسیدن و کنترل علایم دردناک...

محمدعلی هادیزاده بازدید : 132 سه شنبه 28 مرداد 1393 نظرات (0)

.چاقی و لاغری تنها موضوعی جذاب برای عده بخصوصی نیست. در همه کشورها به تناسب میان وزن و قد اهمیت زیادی داده می شود. چراکه لاغری مفرط و یا در مقابل آن چاقی هزینه های بهداشتی و درمانی زیادی را به دولت ها تحمیل می کند و از توانایی نیروی کار می کاهد. به خاطر همین است که وقتی چاقی یکی از معضلات مهم بهداشتی کشورمان برشمرده می شود، باید هشدارها را جدی بگیریم. گفته می شود که مصرف غذاهای پرانرژی ای که حاوی مقادیر زیاد چربی و مواد قندی است و کم تحرکی باعث افزایش وزن شمار زیادی از مردم شده است.

سبک تغذیه ای که در عصر جدید به چاقی عده زیادی از مردم جهان انجامیده، چیزی است که سبک تغذیه ای آمریکایی در آن نقش بزرگی ایفا کرده. غذاهای پرانرژی ای که حاوی مقادیر زیادی چربی و مواد قندی هستند، و به شکل غذاهای فست فودی و نوشابه های گازدار عرضه می شوند، بخشی از این سبک تغذیه هستند. اخیراً حتی فرانسوی ها هم که به شدت به نوع غذاها و تغذیه خود می بالند نسبت به گسترش سبک تغذیه ای آمریکایی هشدار داده اند. فرانسوی ها همیشه می کوشند غذاها را به گونه ای درست کنند که ارزش غذاییشان را حفظ کنند. آنها مواد غذایی را زیاد نمی پزند و نسبت به تهیه مواد غذایی تازه بسیار حساسند. همچنین می کوشند که نه تنها در طول روز بلکه در یک وعده غذایی هم از همه نوع مواد غذایی لازم برای بدن استفاده کنند. این نحوه تغذیه موجب می شود که افراد به پرخوری روی نیاورند. چراکه همه مواد مورد نیاز بدن را در طول روز دریافت می کنند. بنابراین هنگامی که فرانسوی ها شروع می کنند به این که سبک تغذیه خود را تغییر دهند، نگرانی به دولت راه می یابد و تبلیغات برای جلوگیری از این روند آغاز می شود.

در غذاهای سنتی ایرانی هم به ترکیب مناسب مواد غذایی مختلف اهمیت زیادی داده می شود. چنان که حتی در فرهنگ تغذیه ای ایرانی توصیه می شود که کدام ماده غذایی با چه نوع ماده غذایی دیگری ترکیب شود که هم تأثیر مثبت بیشتری داشته باشد و هم جلوی بسیاری از بیماری ها را بگیرد و یا آلودگی مواد غذایی را از بین ببرد. اما متأسفانه بسیاری از ما به سرعت در حال فراموش کردن این توصیه های غذایی هستیم و آن چیزی که اهمیت بیشتری می یابد سیر شدن است و آن چیزی که اهمیتش را به سرعت از دست می دهد ارزش و فواید مواد غذایی مختلف برای بدن است.

چاقی و رژیم های غذایی سخت

وقتی سبک تغذیه درست نباشد و همه مواد مورد نیاز به بدن نرسد، عده ای به پرخوری روی می آورند و چاق می شوند و عده ای هم برای جلوگیری از چاقی به رژیم های سخت غذایی روی می آورند. لاغر شدن با رژیم، گاهی مشکلات زیادی را به ویژه در میان نوجوانان به وجود می آورد. چراکه آنها بعضی از وعده های غذایی از جمله صبحانه را حذف می کنند که این کار از توانایی های افراد به ویژه توانایی های ذهنی و بهره هوشی می کاهد و حتی مشکلات جسمی نیز به دنبال می آورد. تحقیقات در آمریکا نشان داده دختران بیشتر از پسران وعده های غذایی را حذف می کنند.

یک متخصص زنان و زایمان می گوید: "دختران جوانی به من مراجعه می کنند که بر اثر رژیم های سخت غذایی دچار مشکلات زیادی شده اند. واقعیت این است که رژیم های سخت غذایی در دختران نوجوان و جوان مانع از به وجود آمدن مادرانی سالم می شود و حتی گاهی تولید مثل و باروری و یا زایمان آنها را با مشکل مواجه می کند. بنابراین دختران جوان بهتر است به جای گرفتن رژیم های سخت سعی کنند خوب و درست تغذیه کنند و به مقدار کافی تحرک داشته باشند تا هم چاق نشوند و هم دچار عوارض ناشی از رژیم های سخت نشوند".

محمدعلی هادیزاده بازدید : 134 سه شنبه 28 مرداد 1393 نظرات (0)

بخشي از مخاط دهان كه قسمتي از تاج و ريشه هاي دندان ها و استخوان پشتيبان دندان ها را مي پوشاند لثه است. چيزي كه باعث نگهداري دندان ها در محل خود مي شود لثه نيست. بلكه قسمتي از استخوان فك است

بیماری لثه

علت ايجاد بيماري لثه چيست؟

جمع شدن باكتري ها در سطح دندان به صورت رسوب، يك لايه نازك از مخلوط باكتري ها و مواد پروتئيني بزاق، "پلاك ميكروبي" ناميده مي شود.

مسواك زدن صحيح و روزانه موجب پاك شدن باكتري ها از سطح دندان مي شود. در صورتي كه دندان ها درست مسواك نشوند، اين باكتري ها درون شيار لثه مستقر شده و تكثير پيدا مي كنند و با توليد مواد مختلف به تدريج موجب تحليل بافت لثه شده و استخوان را سست مي كنند. بعد از مدتي اين اتصال به طور كامل از بين مي رود و بافت لثه از سطح ريشه دندان و استخوان به طور كامل جدا مي شود. براي همين بين آنها يك فضاي جديد به وجود مي آيد كه اصطلاحاً به آن "پاكت" مي گويند كه خود محيط مناسبي براي تجمع و تكثير باكتري هاي بيشتر است.

اگر پلاك ميكروبي براي مدتي دست نخورده بماند، مواد معدني موجود در بزاق به تدريج درون آن رسوب كرده و پلاك سخت و آهكي مي شود و به جرم تبديل مي گردد. بهترين وسايل براي برداشتن پلاك ميكروبي، مسواك، نخ دندان و ساير وسايل كمك بهداشتي است. وقتي انتشار عفونت ميكروبي فقط به نسج نرم لثه محدود باشد به آن "ژنژويت" مي گويند و زماني كه آلودگي به استخوان زيرين گسترش پيدا كند به آن "پيوره" مي گويند.

نشانه هاي بيماري لثه

از مهم ترين و ابتدايي ترين علايم بيماري لثه مي توان به خونروي هنگام مسواك زدن اشاره كرد. گاهي خونروي هنگام جويدن غذاهاي سفت و يا مشاهده خون هنگام بيدار شدن از خواب نيز اتفاق مي افتد. علايم ديگر بيماري لثه شامل موارد زير است:

-احساس بوي نامطبوع يا بوي عفونت از دهان

-مشاهده تغيير رنگ لثه از صورتي به رنگ قرمز يا كبود

-ترشح چرك از لثه هنگام فشار دادن انگشت روي آن

-ايجاد آبسه در لثه بخصوص بعد از غذا خوردن

-جابجا شدن دندان ها از محل اصلي خود و حركت به اطراف

-لق شدگي دندان ها

-فاصله افتادن لابه لاي دندان ها

-كاهش حجم لثه

سرانجام بيماري

تحليل استخوان با روندي كند باعث لقي دندان ها مي شود و نهايتاً بيمار مجبور به كشيدن آنها خواهد شد. چنين دندان هايي ممكن است از نظر ظاهري كاملاً سالم بوده و حتي يك لكه پوسيدگي نيز نداشته باشند. براي همين اغلب بيماران كه از سير پنهاني بيماري لثه اطلاع ندارند مي پرسند كه «چرا دندان هاي من كه كاملاً سالم هستند بايد كشيده شوند؟»

چند ويژگي بيماري لثه

الف-اين بيماري معمولاً بدون علامت بوده و آزاردهنده نيست. براي همين اغلب بيماران به آن توجه چنداني نشان نمي دهند.

ب-بيماري لثه قابل برگشت است. بنابراين پس از درمان بايد مراقب عود مجدد آن بود.

ج-درمان بيماري هاي لثه يك درمان مداوم است. براي همين مراجعات منظم سه تا شش ماهه ضروري است.

د-بيماري هاي لثه ممكن است خود زمينه ساز بيماري هاي ديگري مثل سكته قلبي و مغزي، بيماري هاي رماتيسمي و يا حتي تولد نوزاد نارس شوند.

درمان بيماري هاي لثه

اولين گام در جهت درمان بيماري هاي لثه برداشتن عوامل بيماري زا و تمام رسوباتي است كه روي سطح دندان ها تجمع پيدا كرده اند. در صورتي كه باكتري هاي بيماري زا در مجاورت لثه وجود داشته باشند، التهاب لثه هرگز درمان نخواهد شد. بنابراين نخستين مرحله از درمان بيماران جرم گيري است.

جرم گيري يك درمان مقدماتي است و بايد از طريق درمان هاي كامل تر به معالجه اساسي پرداخت. در جراحي لثه كليه بافت هاي ملتهب و عفوني خارج شده جرم هاي عميق از سطح ريشه ها برداشته شده و فرم استخوان كه به دليل تحليل از حالت طبيعي خارج شده است تصحيح و تغييراتي در شكل ريشه دندان ها و در شكل حجم لثه داده مي شود تا يك ساختار لثه اي سالم براي بيمار فراهم گردد. پس از انجام جراحي، لثه بخيه زده مي شود و در محل آن، پانسمان مخصوصي قرار داده مي شود. بيمار پس از يك هفته براي معاينه مجدد و برداشتن بخيه بايد مراجعه كند. معمولاً بيماران در سال اول بعد از جراحي هر سه ماه يك بار و پس از آن هر شش ماه يك بار بايد ويزيت شوند.

تعداد صفحات : 3

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    نظرسنجی
    تا چه حد مطالب این سایت مورد استفاده شما قرار گرفته است؟
    کدام را بیشتر نیاز دارید؟
    پیوندهای روزانه
    آمار سایت
  • کل مطالب : 197
  • کل نظرات : 93
  • افراد آنلاین : 3
  • تعداد اعضا : 19
  • آی پی امروز : 61
  • آی پی دیروز : 11
  • بازدید امروز : 174
  • باردید دیروز : 13
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 187
  • بازدید ماه : 230
  • بازدید سال : 2,151
  • بازدید کلی : 155,354
  • کدهای اختصاصی

    ابزار هدایت به بالای صفحه